Et stabilt blodsukker motiverer meg

Et stabilt blodsukker motiverer meg

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: I dag 20:33

Etter å ha hatt diabetes type 1 i snart 18 år, blir det mer og mer viktig for meg å ha et stabilt blodsukker.

Å ha et stabilt blodsukker er enklere sagt enn gjort. Sykdommen endrer seg og det er ikke sikkert at det som fungerer godt i en periode fungerer likt i den neste. Likevel er det noen ting som er viktigere enn andre for å holde et lavt blodsukker.

Annonse

Sliten

Jeg merker at jeg blir mer sliten nå enn før, når blodsukkeret er ustabilt. Det tapper energien og jeg kan få kort lunte og bli utålmodig. Ikke bra verken for meg eller de rundt meg. Dersom dette skjer på natten slik at jeg må ekstra insulin eller spise, er det ekstra ille. Dårlig søvn og lite energi. Jeg ser godt sammenhengen mellom dagsformen og hvordan blodsukkeret har vært i løpet av natten. Og dette har blitt verre jo eldre jeg har blitt.

Regime

Det viktigste jeg kan gjøre for et stabilt blodsukker er å spise mat som jeg vet eksakt hvor mye insulin jeg skal ta til. Jeg er følsom for karbohydrater og prøver å unngå store mengder av dem. Det er selvfølgelig kjedelig til tider, og ikke kunne spise alt du har lyst på. Men i hverdagen er dette mer og mer nødvendig for at jeg skal fungere godt. For meg er det viktig å ha energi både til jobb, trening, familie og venner. Og det får jeg aller best når blodsukkeret er stabilt.

Søvn

En god natts søvn gjør underverker for blodsukkeret. Sover jeg godt i åtte timer uten å ha lavt eller høyt blodsukker, går dagen som en drøm. Jeg liker å legge meg tidlig for å få nok søvn og bestreber det så godt det lar seg gjøre. Jeg merker raskt på blodsukkeret hvis jeg kommer ut av rytmen og får for lite søvn. I tillegg til mindre energi er det også vanskeligere å regulere blodsukkeret.

Trening

Mitt blodsukker trives best når jeg trener litt hver dag. Og helst på morgenen. Får jeg 20 minutter med høy intensiv trening, hjelper det på å stabilisere blodsukkeret resten av dagen. Dessverre er det ikke alltid jeg prioriterer å gjøre dette på morgenen. Men uansett er det bra å få til noe trening i løpet av dagen. Trener jeg sent på kvelden er det viktig for meg å passe på mengden insulin på kvelden og natten. Jeg trenger mindre insulin på natten dersom jeg trener sent på kvelden.

LES OGSÅ: Lær deg å forstå lavt blodsukker

Annonse

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: