Hvordan forklare diabetes til barn? 7 kjappe tips!

Hvordan forklare diabetes til barn? 7 kjappe tips!

Bidragsytere
Dette er innhold laget av forfattere fra vårt internasjonale nettverk.
Publisert første gang: 10.07.24

Barn er nysgjerrige av natur, og har sikkert mange spørsmål om hva det betyr når mor eller far har diabetes. På et tidspunkt vil også de fleste barn spørre «vil jeg også få diabetes»? Her er noen gode råd til hvordan du snakker med barna om sykdommen.

Kanskje har du nylig blitt diagnostisert med diabetes? Eller kanskje har barna dine akkurat blitt gamle nok til å begynne å stille spørsmål om sykdommen, og lurer på hvorfor mamma eller pappa alltid må stikke seg i fingeren. Det kan være vrient å forklare til barna dine hva diabetes er. Du vil gjerne informere dem, men du vil jo helst ikke skremme dem.

Annonse

Det er naturlig å ville beskytte barna sine, men å lyve eller skjerme barna mot sannheten er ikke gode alternativer. Så hvordan kan du ta denne praten uten å skremme eller overvelde barna? Her er noen gode tips til hvordan forklare diabetes til barn.

1. Start med det positive

Hvis du er nydiagnostisert føler du deg sikkert usikker på mange ting. Likevel bør du beholde roen og starte med det positive; nemlig at det går bra! Det første barnet ditt trenger å høre er at det vil gå bra med deg, selv om du har fått en sykdom. De trenger å vite at diabetes er en sykdom man kan leve godt med. Forklar at du vil få hjelp av helsepersonell til å regulere sykdommen slik at du kan holde deg sunn og frisk. For husk, barn merker når mor eller far er bekymret, og vil gjerne bli like bekymret selv. Så prøv å fokusere på det positive.

LES OGSÅ: Barn som pårørende

2. Møt barna på deres nivå

Det kan være vanskelig for barn å forstå hva diabetes er og betyr, spesielt for de minste barna. Prøv å møt barna på deres nivå og bruk gjerne leker eller historier for å hjelpe dem med å forstå. For eksempel kan du bruke en bamse som hovedperson og fortelle hvordan bamsen må ta vare på seg selv og diabetesen, når det kommer til blodsukker og insulin.

Det er også mulig å finne bøker om diabetes som er skrevet for små barn. Nettsteder som JDRF.org tilbyr barnevennlige ressurser og videoer som også kan være nyttige. Eller du kan vise dem informasjonsvideoen fra Diabetesforbundet, om Jørgen på 6 år, som viser hva diabetes er på en lett forståelig måte.

Annonse

3. Ta hensyn til barnas alder

Hvor mye du forteller barna om diabetesen din burde avhenge av barnas alder. Tenåringer kan fint forstå det viktigste rundt blodsukker og insulin, men dette kan forvirre yngre barn. For veldig små barn er det nok best å unngå store ord, og heller la dem stille spørsmålene.

For yngre barn er det best å holde seg til de enkle, grunnleggende tingene. Kanskje kan du begynne med å forklare at du må sjekke blodsukker og ta medisin for å holde deg frisk. Etter hvert som de blir eldre vil de sannsynligvis stille flere detaljerte spørsmål, og da kan du gå mer i detalj.

4. Vær ærlig

Barn trenger å høre sannheten. Spør barna dine hva de vet om diabetes fra før, og vær obs på eventuell feilinformasjon eller redsler de måtte sitte inne med. For eksempel kan det hende de lurer på om du kan spise sukker i det hele tatt, eller om diabetes er smittsomt. Rett forsiktig, men tydelig opp i deres misforståelser og feilinformasjon.

Hold deg til ærlige svar når barna stiller spørsmål. Unge barn kan spørre om det gjør vondt når du stikker deg i fingeren eller setter insulin. Hvis du synes det gjør vondt, vær ærlig, men uten å skremme. For eksempel: «Ja, det stikker litt, men det hjelper meg med å sjekke blodsukkeret så jeg kan holde meg frisk».

LES OGSÅ: Kjære mor og far – til deg som har barn med diabetes

Hvordan forklare diabetes til barn. En far snakker med sin sønn
Illustrasjonsfoto: Getty images.

5. Informer om potensielle nødsituasjoner

Når barna dine er gamle nok må du snakke med dem om potensielle nødsituasjoner som kan oppstå, uansett om du har hatt diabetes lenge, eller du nylig har fått diagnosen. Det er en god idé å fortelle barna hva de kan gjøre hvis du har lavt blodsukker. Kanskje kan du sammen med barna fylle en boks med viktige ting som for eksempel glukosetabletter eller gel, og lære dem at de skal hente denne boksen til deg hvis blodsukkeret blir alt for lavt.

Barn i alle aldre burde også få vite at de ikke skal leke med insulin, pumpe, blodsukkerapparatet, eller andre medisiner og hjelpemidler.

6. Slik håndterer du «vil jeg også få diabetes» -spørsmålet

Det er stor sannsynlighet for at barnet på et eller annet tidspunkt vil spørre deg om også de kommer til å få diabets. Det er lurt å unngå å si «Nei, du vil aldri få diabetes», for det kan man aldri vite. Da er det bedre med et litt mer forsiktig og nyansert svar: «Mest sannsynlig får du ikke diabetes, men hvis du likevel skulle få det så vet vi allerede hvordan vi skal håndtere det.»

Igjen handler det om ærlighet. Det verste du kan gjøre er å lyve når barnet stiller dette spørsmålet. Benytt heller anledningen til å berolige barnet. Fortell at det er grep de kan ta som også minsker risikoen for å få diabetes type 2, og uansett så er diabetes en sykdom som man kan håndtere og leve godt med. Er du ærlig med barnet kan du unngå unødvendig frykt.

LES OGSÅ: Nødplan for diabetespårørende

7. Hold samtalen håpefull

Noen ganger kan det være litt skummelt for barna å snakke om diabetesen til mor eller far. Men du kan minne dem på at det er håp. Hold samtalen lystbetont og fortell at det er stadig utvikling innen medisin og teknologi som gjør livet litt lettere for mennesker som lever med diabetes.

Ekstra tips

  • Har du eldre barn kan du invitere dem med på et diabetesopplæringskurs sammen med deg.
  • La barna få være med på å planlegge måltider av og til. Dette vil hjelpe dem med å forstå dine ernæringsbehov bedre.
  • Dersom du ikke har svaret på et spørsmål fra barna dine, prøv å finne svaret sammen.

Kilder:

https://www.accu-chek.com/life/how-to-explain-diabetes-to-your-children https://www.riteaid.com/articles/explaining-diabetes-to-a-child http://www.diabetesforecast.org/2011/may/how-to-talk-to-children-about-diabetes.html https://www.jdrf.org/

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: