-Jeg har sluttet å måle blodsukkeret
For et par uker siden var jeg innom sykehuset og oppdaterte insulinpumpen og blodsukkersensoren. Nå er jeg koplet opp på en sensor som stopper levering av insulin når det faller for raskt. Jeg må innrømme at det er genialt. Jeg unngår ikke følinger, men jeg får færre følinger. OG jeg har valgt å stole på sensoren!
Det gjorde jeg ikke før. Jeg fikk beskjed på opplæringen om og ikke korrigere hvis ikke feilen var kjempestor, fordi dette ville kødde med hjernen til sensoren.
Dette har jeg valgt å forholde meg til. Og vet du hva? De siste 2 ukene har jeg ikke stukket meg i fingeren mer enn jeg gjorde på én dag tidligere. Og de gangene jeg har stukket meg i fingeren så har det visst seg at sensoren min har full kontroll.
Dette mener jeg personlig er det største fremskrittet vi med diabetes har opplevd siden sykdommen fikk insulin.
Verden har snudd
Jeg har hatt diabetes i snart 40 år og skulle legene hatt rett den dagen jeg fikk det, skulle jeg vært omtrent død nå. Men nå har verden snudd. Jeg ble fortalt historier om kunstig bukspyttkjertel, sensorer i blodet og slikt når jeg fikk diabetes i 1981. Nå nærmer vi oss dette.
Jeg vet at neste oppdatering på mitt system vil gi meg insulin når blodsukkeret er for høyt. Dette gleder jeg meg til. Men det viktigste for meg nå er å konstatere at jeg nå har et system som jeg kan stole på. Endelig skal fingrene mine få lov til å helbrede seg selv.
LES OGSÅ: 5 grunner til endret insulinbehov
Diabetes er ikke livet mitt!
Jeg måler nå en gang i uken i stedet for flere ganger om dagen. Og jeg stoler 100 prosent på sensoren min. Jeg fikk min første sensor for 13 år siden og jeg må innrømme at nå begynner ting å bli nærme en kunstig buskspyttkjertel…
Endelig føler jeg at jeg eier livet mitt og ikke at diabetesen min er livet mitt!
For første gang på lang tid føler jeg meg som et menneske og ikke en maskin. Er det lov å si det?
Lurt å måle blodsukkeret allikevel
Nå skal det sies at det er anbefalt å ta en ekstra sjekk i form av fingermåling, selv om man har en kontinuerlig måler. Ikke overlat tilliten totalt til vevsmåling. Det kan i verste fall skape alvorlige konsekvenser. Les mer om dette her!
I disse situasjonene er det uansett anbefalt å kontrollere blodsukkeret:
Ved diabetes type 1:
- for å justere insulindosen
- ved uforståelig høy hba1c (langtidsblodsukker)
- ved febersykdom
- ved uklare symptomer som kan forklare svingende blodsukker
- ved uregelmessig livsførsel, som for eksempel ved reise
- ved graviditet
- ved fysisk aktivitet
- ved hypoglykemi (lavt blodsukker)
- ved hyperglykemi (høyt blodsukker)
Ved diabetes type 2:
- ved nyoppdaget diabetes type 2 kan blodsukkermåling være nyttig for å finne ut av hvordan mat og fysisk aktivitet påvirker blodsukkernivået
- når det er vanskelig å nå behandlingsmålene
- ved endring av medikamentell behandling
- ved oppstart av insulin og endring av insulindoser
LES OGSÅ: Viktig å måle blodsukkeret også om du har CGM
Kilde: Diabetesforbundet
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.