Eltefritt grytebrød
ca. 40-45g karbohydrat per 100g
Brød er en viktig del av manges kosthold, og det er ikke sikkert man vil kutte det ut selv om man har diabetes. Grytebrød er enkelt, utrolig godt og mye bedre næringsmessig enn det brødet man kjøper i butikken.
Karbohydratinnhold: Det er vanskelig å beregne nøyaktig karbohydratinnhold i hjemmebakte brød, for dette kan variere selv med samme oppskrift, men generelt inneholder brød fra 40-45 g karbohydrater per 100 g.
Dette trenger du:
375 g siktet hvete eller spelt
375 g kjempedurum, fin sammalt (eller annet godt mel)
6 dl vann, ca 30 grader
15 g salt
2 ss frisk, boblende surdeig (matet ca 12 t i forveien) eller 1 g tørrgjær
Du trenger også støpejernsgryte (4 – 6 liter) og en bakebolle
Tips! Skal du kjøpe støpejernsgryte kan det være greit å vite at de dyreste ofte ikke har blitt best i test. Undersøk priser på nett, så kan du fort spare mange hundrelapper.
Foto: Hanne Storhaug-Jensen
Slik gjør du:
Dag 1: morgen
Ha vann, salt og surdeig eller gjær i en bolle. Rør inn melet. Deigen skal være klissete.
Dekk til bollen (f.eks. med lokk) og la den stå i romtemperatur til samme kveld (8-18 timer). Deigen er ferdig når det bobler på toppen.
Dag 1: kveld
Finn fram en bakebolle eller hevekurv (stor nok til å romme deigen også etter at den har hevet mer). Ha godt med mel på et klede.
Legg et lag mel på benken og skrap ut deigen. Det er mye luft i deigen nå, så jobb forsiktig med den slik at den ikke blir flat.
Ha litt mel på deigen og på hendene dine før du bretter hjørnene inn mot midten. Fortsett til du kjenner at deigen har strammet seg godt opp.
Når du har en stram og rund deig skal du legge den på klede med skjøten opp. Legg klede med deigen i hevekurven/bollen.
Hvis du bruker surdeig bør den etterheve flere timer i romtemperatur. Akkurat hvor lenge kommer an på hvor varmt det er. I 20 grader kan den stå fem-seks timer, og i 25 grader kan den stå tre-fire timer. Prøv deg fram. Det er generelt bedre å la den stå litt for lenge enn litt for kort. Blir brødet emment på smak og kompakt har det sannsynligvis ikke hevet lenge nok. Da forlenger du dette steget neste gang. Bruker du gjær kan det holde med litt kortere etterheving, men minimum én time (to pleier funke bra!).
Sett på ovnen med gryta inni ca 45 minutter før du skal steke brødet. Ovnen skal stå på 250 grader (over- og undervarme). Gryta må ha lokk, og det er veldig viktig at alle deler tåler varmen.
Hvelv deigen rett oppi den varme gryta med skjøten ned. Lag eventuelt noen lange snitt i overflaten (ca 4-5 mm dype) med en skarp kniv. Sett på lokket og sett gryten inn i ovnen, nederste rille.
Ta av lokket etter 20 minutter, skru ned temperaturen til 220 grader og stek videre i ca 30 minutter. For å være helt sikker på at brødet er ferdig kan du måle kjernetemperaturen. Den skal være 99-100 grader.
Avkjøl brødet på rist. Vent minst 30 minutter med å skjære i det, ellers forsvinner fuktigheten og brødet blir fort tørt og hardt.
Lykke til med bakingen! 🙂
LES OGSÅ: Saftig og superenkelt bananbrød
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.