Norsk helsepersonell til Tadsjikistan med en diabetesworkshop

Norsk helsepersonell til Tadsjikistan med en diabetesworkshop

Publisert første gang: 02.09.15 | Sist redigert: 18.03.16
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

En uke som kan gjøre fremtiden til barn med diabetes type-1 litt lysere

Annonse

Et team fra Norsk Diabetikersenter og Oslo Universitetssykehus Ullevål reiste til Tadsjikistan 9.-16. mai 2015, blant annet støttet av Roche. Målet var å gjennomføre en diabetes-workshop i samarbeid med Life for a child og ISPAD, to underorganisasjoner til det internasjonale diabetesforbundet (IDF), og Operation Mercy Tajikistan. Sistnevnte er en internasjonal hjelpeorganisasjon som aktivt har jobbet for at barn med diabetes type-1 skal få et bedre liv i dette sentralasiatiske landet.

 

Livsnødvendig støttem for Tadjikistan

Life for a child støtter barn i Tadjikistan med insulin, som er livsnødvendig. Insulin er dyrt og vanskelig å skaffe i dette landet. Det vil si at mange får for lite insulin og utvikler komplikasjoner som nedsatt syn, nyresvikt og hjerte/karproblemer i svært ung alder.

Et team fra Norsk Diabetikersenter og Oslo Universitetssykehus Ullevål reiste til Tadsjikistan 9.-16. mai 2015. Målet var å gjennomføre en diabetes-workshop i samarbeid med Life for a child og ISPAD, to underorganisasjoner til dt internasjonale diabetesforbundet (IDF), og Operation Mercy Tajikistan. Sistnevnte er en internasjonal hjelpeorganisasjon som aktivt har jobbet for at barn med diabetes type-1 skal få et bedre liv i dette sentralasiatiske landet.

Skjermbilde 2015-08-27 kl. 14.00.26

Dødelig sykdom i lavinntektsland

Målet med en slik workshop var å spre kunnskap om hvordan helsepersonell kan oppdage, behandle og følge opp barn med type 1 diabetes for å unngå tidlige senkomplikasjoner. Dessverre er diabetes type-1 fortsatt en svært dødelig sykdom i mange lavinntektsland, noe som står i stor kontrast til behandlingsmulighetene vi har i blandt annet Norge. Teamet fra Norge besto av barnelege, førsteamanuensis og leder for Barnediabetesregisteret Torild Skrivarhaug (Oslo Universitetssykehus Ullevål, Universitetet i Oslo, Barnediabetesregisteret), diabetessykepleier Aasa Løvfall (Norsk Diabetikersenter), legestudent Mathias Haugvik og diabetes-ernærinsgfysiologene Kari Saxegaard (Norsk Diabetikersenter) og Severina Haugvik (Oslo Universtitetssykehus Ullevål, Norsk Diabetikersenter).

 

Skjermbilde 2015-08-27 kl. 14.00.37

Positiv forundring

Det ble en uke med mange inntrykk. En post-sovietisk, muslimsk kultur, nærmere 30 varmegrader, kontinuerlige vurderinger om maten ville føre til mage-tarm problemer, fantastisk natur og snødekkede fjelltopper i det fjerne blandet med en realitet av et korrupsjonsstyrt system, ikke minst i helsevesenet.Med stor spenning ventet vi på de 35 legene som skulle delta på kurset. Til vår positive forundring endte det med hele 50 leger. De kom tilreisende fra hele landet, noen fra små helsestasjoner i fjellområdene, noen fra de største institusjonene i hovedstaden. De tre undervisingsdagene var preget av entusiasme og åpenhet. I en kultur der man helst ikke skal innrømme at en har kunnskapshull, var de mange spørsmålene et stort tillitstegn og et høydepunkt for oss som underviste. Alt fra symptomer, diagnostisering, blodsukkermålinger, insulinbehandling, tilpassing av karbohydrater, ungdomstiden, akutte og kroniske komplikasjoner ble gjennomgått i form av forelesninger, praktiske workshops og interaktive rollespill.

Annonse

Skjermbilde 2015-08-27 kl. 14.00.55

Høydepunktet på turen

Et annet høydepunkt med uken for vår del var diabetesdagen med omlag 16 barn og unge med ulik diabetesvarighet. Det ble stollek, undervisning om hvordan mat fordøyes og påvirker blodsukkeret, og hvorfor det er viktig å pusse tennene. Barna lo godt da Aasa tok frem tannbørsten og begynte å demonstrere hvordan dette skulle gjøres i praksis. Til slutt fikk alle barn gaver som rause sponsorer og engasjerte privatpersoner hadde bidratt med.

Tusen takk til: 
Roche, Ypsomed, Norsk Diabetikersenter som har gitt pengestøtte til turen.Jordan og Colgate med tannbørster og tannkrem, og til alle dere andre som har bidratt med penger, flotte ullkær og fine gaver til barna i Tadsjikistan. Vil du som leser dette være med å støtte barna med insulin, gi en gave til Life for a child http://www.idf.org/lifeforachild merket Tadsjikistan

Vennlig hilsen Severina Haugvik, Kari Saxegaard, Aasa Løvfall og Torild Skrivarhaug

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 (0 Reviews)
Del: