Kontaktlinser som måler blodsukker kan gi deg med diabetes en ny hverdag

Kontaktlinser som måler blodsukker kan gi deg med diabetes en ny hverdag

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 08.04.14 09:15

Internettgiganten Google vil inn i helse og utvikler en kontaktlinse som skal måle blodsukkeret.

Accu-Fine vitusapotek

Ingeniørene i Googles forskningsavdeling Projekt X Labs jobber med å utvikle en ny «smart» kontaktlinse, som i sanntid skal kunne måle glukosenivåene i øyets tårer. Linsen er på forskningsstadiet, men om Google lykkes kan linsen gjøre hverdagen enklere for mennesker med diabetes som i dag må stikke seg i fingrene for å kontrollere sitt blodsukker. Samtidig understreker Google at det er lenge til at dette blir en teknologi som mennesker vil kunne bruke.

Måler glukose i tårer

Kontaktlinsen, som foreløpig bare er en prototype, inneholder en sensor som måler glukose i tårene. Et ørlite hull i linsen lar tårene renne over sensoren for å få regelmessige målinger, en gang i sekundet om nødvendig. Linsen inneholder også en liten antenne, en strømkilde og en kontrollbrikke, slik at informasjonen som samles inn kan overføres til smarttelefonen for analyse. Google jobber nå med å bygge LED-lys inn i linsen, som gjør at brukeren får et varsel gjennom lysglimt når blodsukkerverdien stiger faretruende.
– Det er fortsatt tidlig, men vi har gjennomført en rekke kliniske forsøk som har gjort at vi kan raffinere prototypen vår, sier Googles Brian Otis og Babak Parviz, på selskapets egen blogg.

Forstyrrer ikke synet

All elektronikk ligger i ytterkanten av linsen, slik at synet ikke blir forstyrret. Den trådløse kommunikasjonen foregår via en allerede godt utprøvd teknologi, kjent som RFID. Linsen vil lade seg selv ved å hente strøm fra radiobølger i nærheten.

Sikkerhet i fokus

Google forsikrer at den sensitive medisinske informasjonen som overføres fra linsene ikke kan manipuleres av andre, noe som kan medføre at pasienten injiserer feil dose insulin. Også andre sikkerhetsfunksjoner er bygget inn i linsen, som varmesikring slik at ikke øyet skades.

Ideen er ikke ny

Forskere har i mange år tenkt på å måle glukose i tårer, man har ikke funnet en god metode for å samle og analysere tårene. Det finnes produkter på markedet, men de er ikke like lettvinte å bruke. EyeSense implanterer sensorer i øyet, mens Freedom Meditech måler glukose ved å lyse på øyet.

Accu-Chek Mobile - Boots

Mye gjenstår

Prosjektet er fremdeles i startfasen, men Google er allerede i diskusjon med amerikanske helsemyndigheter om å få linsene ut på markedet. Det er en god del detaljer som gjenstår før produktet er klart for markedet. Blant annet må man finne ut hvordan glukose i tårer oppfører seg sammenliknet med blodsukker. Hvordan teknologien håndterer værforhold, eller menneskelige faktorer som f.eks. sykdom og gråt, er også ukjent.

Uansett er dette en svært spennende utvikling. Det internasjonale diabetesforbundet er også svært positive, og håper oppfinnelsen kan gi bedre forhold for folkesykdommen diabetes. De viser til tall som antyder at én av ti, på globalt nivå, vil ha ulike varianter av diabetes innen 2035.

Se film om Google-linsen her:

Kilder:
http://e24.no/digital/denne-bittelille-oppfinnelsen-kan-hjelpe-diabetikerne/22721097
http://partisk.net/2014/01/18/google-utvikler-smarte-kontaktlinser-for-diabetikere_5186.html

 

0/5 (0 Reviews)
Del: