Tekniske hjelpemiddel som ikke virker

Tekniske hjelpemiddel som ikke virker

Født i 2004, bor i Austevoll kommune utenfor Bergen, har en fysisk aktiv jobb. Fikk diabetes type 1 som 18-åring i august 2022. Begynte med insulinpumpe i januar 2023. Lidenskapelig opptatt av å spre kunnskap og redusere fordommer om diabetes, og har blant annet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.

Tekniske hjelpemiddel i diabetesbehandlingen er fantastiske og hjelper mye, men det er ikke bare glamour med dem. De gangene utstyret svikter, kan man virkelig kjenne raseriet koke. Sensorer som ikke virker irriterer meg – og en insulinpumpe som svikter er noe jeg helst vil slippe å oppleve.


Før jeg fikk sensor som måler blodsukkeret kontinuerlig, målte jeg blodsukkeret med å stikke meg i fingeren. Litt mye styr, spør du meg. Jeg målte ikke blodsukkeret så fryktelig ofte, mest før og etter måltider. Nå som jeg har hatt sensor en stund, kikker jeg oftere på blodsukkeret. Insulinpumpen jeg bruker er også avhengig av å ha oppdatert data på blodsukkeret for å kunne ta gode valg. Uten sensor blir den rett og slett litt ubrukelig. Det er mye som kan påvirke en sensor, og det er ikke sjelden vare at en sensor eller to tuller seg litt, for eksempel ved å vise meldingen “sensoroppdatering” eller “bytt sensor”. Argh! Det er ikke alltid det passer å begynne å bytte sensor, i alle fall ikke som da jeg fikk dette varselet midt i skriftlig eksamen.

Annonse

Insulinpumpetrøbbel

Jeg har heldigvis ikke opplevd så mye tull med insulinpumpen, annet enn at den noen ganger tar litt rare avgjørelser. Den kan blant annet gi korreksjonsdoser med insulin hvis jeg har høyt blodsukker – helt automatisk. Av og til skjønner jeg ikke helt hva den tenker, for eksempel når den noen ganger setter insulin når blodsukkeret er 8, andre ganger ikke før blodsukkeret nærmer seg 15-16 mmol/L.

En annen ting som gnager på mange, er frykten for at noe skal skje med insulinpumpen. Jeg har heldigvis ikke opplevd spesielt mye tull med insulinpumpen min, men det er viktig å vite at svikt i insulinpumpen, særlig på natten, kan være skummelt. Siden man ikke bruker langtidsvirkende insulin når man er pumpebehandlet, tar det ikke så lang tid før kroppen er helt tom for insulin. Veien til syreforgiftning er dermed kort.

LES OGSÅ: Kunstig intelligens – er dette fremtidens hjelpemidler?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: