Jeg, et rutinemenneske med eller uten diabetes

Jeg, et rutinemenneske med eller uten diabetes

Knut Lorentzen
Jeg heter Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor på Harestua med kona mi. Vi har to voksne barn, og to barnebarn. Jeg har diabetes type 2, og er opptatt av hvordan man kan leve best mulig med dette. Jeg interesserer meg også for hvordan man kan forebygge følgesykdommer av diabetes.
Publisert første gang: 05.03.23

Jeg vet jo at som diabetiker er det best å ha faste rutiner, spesielt når det gjelder måltider. Men når jeg tenker etter så hadde jeg nok det også før jeg fikk påvist diabetes 2.

Jeg har alltid spist frokost før jeg dro på jobben, lunsj midt på dagen og middag når jeg kom hjem. Og det er vel kanskje normalt for de fleste, med eller uten diabetes.

Annonse

Jeg har også mange andre faste rutiner. Disse har fulgt meg siden lenge før jeg fikk diabetes. For eksempel ser jeg alltid nyhetene på kvelden. Jeg står opp og legger meg til omtrent samme tid, selv nå som jeg er pensjonist. Jeg tror at det at jeg er et rutinemenneske i utgangspunktet har hjulpet meg å takle diabetesen.

LES OGSÅ: Har jeg grunn til å være bekymret?

Redd for at det ville bli store endringer

Jeg husker godt da jeg fikk diagnosen. Da ble jeg bekymret. Ville jeg nå måtte gå over til å spise bare strenge dietter? Ville jeg aldri kunne kose meg med noe ekstra? Og hva når jeg var invitert bort, måtte vertskapet lage egen mat til meg? 

Heldigvis har det aldri blitt så ille, men det er visse ting jeg er nøye på. Jeg drikker alltid te med suketter, og vi bruker Natreen og Sukrin i baking i stedet for sukker. Dessuten kjøper jeg alltid sukkerfritt syltetøy. Når det gjelder middager, så kan man fint lage vanlige gode norske middagsretter uten sukker.

Jeg har tidligere vært svært glad i sjokolade, og det må jo begrenses kraftig og aller helst kuttes helt ut. 

Annonse

Jeg har imidlertid funnet ut at det finnes en god del sukkerfrie sjokolader, selv om noen av dem dessverre er omtrent dobbelt så dyre som vanlige sjokolader som selges i dagligvarebutikker. Men rimeligere varianter selges på nett og der er utvalget også større. Reiser man over til Sverige, så finner man dessuten mye mer å velge mellom, og til helt andre priser.

LES OGSÅ: Når det haster…

Fast kveldsrutine

Dette er nemlig også en av mine faste rutiner. Jeg har kost meg med noe søtt til kveldskaffen. Det har jeg fortsatt med, men med sukkerfri sjokolade.

Jeg vil derfor gjerne utfordre norske dagligvarekjeder på dette. Vi er mange diabetikere her i landet; hva med et bredere sortiment og uten sukker i sjokolade- og desserthylla?

LES OGSÅ: Små ting som kan få store konsekvenser

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: