Små ting som kan få store konsekvenser

Små ting som kan få store konsekvenser

Knut Lorentzen
Jeg heter Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor på Harestua med kona mi. Vi har to voksne barn, og to barnebarn. Jeg har diabetes type 2, og er opptatt av hvordan man kan leve best mulig med dette. Jeg interesserer meg også for hvordan man kan forebygge følgesykdommer av diabetes.
Publisert første gang: 29.01.23

Jeg har jo i tidligere blogginnlegg skrevet om mange av de tingene man må ta hensyn til når man har diabetes. Det har også gått opp for meg at av og til er det små og helt uvesentlige ting som kan få store konsekvenser for en diabetiker.

Her er bare noen av alle eksempler jeg har opplevd eller hørt om:

Annonse

For noen år tilbake var jeg med familien på ferie i Italia. Jeg gikk en lang tur på stranda og hadde ingen problemer med det. Men på kvelden spurte plutselig min datter om jeg hadde sett under foten min?

Der var det en stor vannblemme. Jeg hadde ikke merket det selv. Men for å gjøre en lang historie kort; den sprakk, ble betent og jeg måtte ha lege som igjen ga meg antibiotika. Hadde det ikke blitt oppdaget så tidlig, kunne det kanskje ha blitt en mer alvorlig sak. 

Viktig å følge opp

Da vi kom hjem tok jeg en tur til fastlegen og hun sa det var veldig bra at jeg tok turen dit, og spesielt kombinasjonen med infeksjon og diabetes var det veldig lurt å følge opp nøye.

Det har også hendt meg flere ganger at jeg har fått gnagsår eller sprekker i tørr hud under føttene, uten at jeg har merket det. For de aller fleste er jo ikke dette noen big deal, men for oss med diabetes kan disse små tingene få store konsekvenser.

LES OGSÅ: Hadde aldri trodd jeg skulle gå fast til fotterapeut

Annonse

Myggstikk endte med amputasjon

En dame jeg snakket med for ikke lenge siden har også diabetes, hun haltet litt og jeg spurte om hun hadde skadet seg. Da fortalte hun at hun hadde fått myggstikk på foten for et par år siden. Hun hadde ikke merket det, og dessverre hadde det som egentlig var et uskyldig myggstikk endt ut med en kraftig betennelse. Hun hadde fått antibiotika, men for sent. Det endte med at hun måtte amputere stortåen.

LES OGSÅ: Når det haster…

Hundehår til besvær

I forrige uke var jeg hos min faste fotpleier. Hun spurte om jeg hadde vondt i den høyre foten når jeg gikk? Jeg hadde ikke registrert noe som helst. Hun forstod først ikke helt hva det var, men etter hvert klarte hun å få ut et stivt sort hundehår. Vi har jo stadig hyggelig besøk av en labrador og hun legger jo gjerne igjen litt pels. Det er umulig å ikke tråkke på det. Men at slik pels var så stiv at det kunne gå inn i huden hadde jeg ikke trodd. Fotpleieren sa at dette fort kunne gitt en betennelse, hvis hun ikke hadde oppdaget det.

Har du hatt noen opplevelser med «små» ting som har gitt store konsekvenser?

LES OGSÅ: Utfordringer med diabetes type 2

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: