Diabetes – en sykdom med mange ansikter

Diabetes – en sykdom med mange ansikter

Knut Lorentzen
Jeg heter Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor på Harestua med kona mi. Vi har to voksne barn, og to barnebarn. Jeg har diabetes type 2, og er opptatt av hvordan man kan leve best mulig med dette. Jeg interesserer meg også for hvordan man kan forebygge følgesykdommer av diabetes.
Publisert første gang: 18.12.22

I samtale med venner, ble jeg overrasket over hvor ulikt vi opplever vår diabetes.

I den siste tiden har vi vært i flere sammenkomster med venner. Sykdommer og helse er egentlig ikke noe vanlig tema når vi møtes, men av og til kommer vi inn på det. Nå var det diabetes som ble diskutert, og vi fant ut at over halvparten av de som var der hadde sykdommen. Det som kom fram, var at vi alle opplevde den forskjellig og hadde ulike behov.

Annonse

Ulike behov

Noen hadde behov for å sjekke blodsukkeret hver dag fordi det varierte veldig, og det føltes trygt å sjekke. Andre fikk ofte blodsukkerfall og hadde alltid med seg «nødproviant» når de var ute og gikk tur eller kjørte bil. Jeg for min del har hatt diabetes i mer enn 25 år og føler at jeg har vent meg til å leve med det, og har god kontroll. Jeg kjenner på kroppen når det er best å spise ett eller annet, og jeg tar denne type signaler alvorlig. Men det er svært sjelden at jeg har problemer med lavt blodsukker.

LES OGSÅ: Utfordringer med diabetes type 2

Passer på å spise før kroppsarbeid

I disse dager er tiden inne for å forberede hus og hage for vinteren. Hagemøbler skal ryddes bort, blomsterkasser tømmes og snøskuffer skal finnes frem. Det er ikke fullt så hyggelig å rydde bort sommeren, som det er å pakke den ut igjen. Men dette er absolutt en jobb som både tar tid og krefter, og da passer jeg alltid på å ha spist godt før jeg starter. Jeg sjekker ikke blodsukkeret hver dag, fordi jeg føler at jeg har god rutine på å spise jevnlig og jeg føler på kroppen når jeg bør få noe i magen.

Jeg har et par andre helsemessige utfordringer også så jeg er derfor jevnlig hos fastlegen og sjekker langtidsblodsukkeret. Men for all del, jeg sjekker selv innimellom for å være sikker. Diabetes er en sykdom skal man ta på alvor, og det er skummelt å høre hvor mange som etter hvert er rammet.

LES OGSÅ: Når det haster…

Annonse

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: