Trening i nedstengningen

Trening i nedstengningen

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 21.04.21

Alt av treningssenter og andre aktiviteter er stengt ned her jeg bor, takket være pandemien. Dette har stor innvirkning på hvordan jeg håndterer min diabetes. Siden trening er en vesentlig del av hvordan jeg klarer å holde blodsukkeret stabilt. Så hva gjør jeg for å opprettholde aktivitet?

Noe det definitivt har blitt mer av den siste tiden er gåturer. Effekten av bevegelse på min egen insulinsensitivitet er stor. De siste ukene har jeg gått til Universitetet nesten hver morgen, en tur på ca. 4 km. Denne turen hjelper meg å holde blodsukkeret stabilt gjennom arbeidsdagen. I tillegg prøver jeg å få til en gåtur til i løpet av ettermiddagen, siden effekten ikke er like langvarig som ved styrketrening eller løping.

Annonse

Hjemmetrening

Det finnes mange øvelser man kan gjøre hjemmefra uten noen som helst form for utstyr. Det kan være greit å ha en yogamatte, og selv har jeg noen enkle manualer. Jeg skal ærlig innrømme at motivasjonen for å trene hjemmefra ikke er den samme som når jeg har treningssenter tilgjengelig. På tross av dette vet jeg så inderlig godt at det er noe det viktigste jeg gjør for å ha kontroll på blodsukkeret, og jeg prøver derfor å få inn noen styrkeøkter i uken.

LES OGSÅ: Bedre blodsukkerregulering med trening

Trening

Eksempler på treningsøkter jeg gjennomfører er:

  1. Knebøy
  2. Pushups
  3. Utfall
  4. Supermann
  5. Planke
  1. Situp
  2. Knebøy
  3. Hoftehev
  4. Pike pushup
  5. Sideplanke

Jeg har absolutt best utbytte av tung styrketrening med lavt antall repetisjoner når det kommer til effekten på blodsukkeret. Det lar seg dessverre ikke gjøre hjemmefra. Jeg kjører derfor som regel 12-15 repetisjoner per øvelse, og tar 3-4 gjennomganger av alle øvelsene.

Her er det bare å tilpasse slik man ønsker selv! Et godt alternativ er å finne økter på YouTube for hjemmetrening. Det ligger mange gode økter tilgjengelig helt gratis som man kan følge fra stuen.

Annonse

LES OGSÅ: Tilbake på trening? Ikke gå i fella!

Aktiv hobby: Frisbeegolf og klatring

Det siste årene har jeg begynt med både frisbeegolf og klatring. Begge deler er sporter hvor jeg for min egen del synes det er såpass gøy at jeg ikke tenker over at jeg trener. Den gode effekten på blodsukkerverdiene kommer derfor som en stor bonus på en aktivitet jeg finner stor indre motivasjon for å gjennomføre.

Sliter du med motivasjonen for å holde deg aktiv kan jeg absolutt anbefale å prøve ulike typer trening for å finne det som passer for deg! Det er ikke alle som liker jogging eller styrketrening, men det finnes så uendelig mange variasjoner av aktiviteter som gjør at man kan holde kroppen igang. Som jeg har påpekt i tidligere innlegg er det absolutt viktigste noen form for aktivitet, ihvertfall i min egen behandling av diabetes type 1.

LES OGSÅ: Få motivasjon til å takle hverdagen med diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 (0 Reviews)
Del: