EASD 2019: Motivert for trening

EASD 2019: Motivert for trening

Maria Schmidt
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er veldig glad i hunden sin, Nevada, som hun en dag ønsker å trene til å bli en diabeteshund.
Publisert første gang: 10.10.19 14:04

I september var jeg og mine bloggkolleger i Lev med diabetes på et diabetestreff på konferansen EASD i Barcelona. Det var en fantastisk tur som ga meg mye ny innsikt. Det å se hvordan andre mennesker med diabetes håndterer sykdommen sin og utveksle erfaringer, er utrolig verdifullt.

Accu-Chek Guide

Jeg fikk inntrykk av at mange med diabetes har god oversikt over hva som påvirker deres blodsukker og hvordan, mens dette er noe jeg føler jeg har manglet.  Jeg har ikke satt meg ordentlig inn i hvordan for eksempel stress eller trening påvirker blodsukkeret mitt i forskjellige sammenhenger. Sistnevnte er derimot noe jeg har tenkt mer over i det siste. Mye på grunn av samtalene jeg hadde i Barcelona.

Trening for å stabilisere blodsukkeret

Som diabetessykepleieren min sa; det er ikke hard trening som må til. Det holder å gå en tur.

Et eksempel er en samtale jeg hadde med en bloggkollega. Hun trener hver dag og sier at blodsukkeret blir vanskeligere å håndtere de gangene hun ikke gjør det. Tilfeldigvis ble dette også tatt opp på mitt forrige besøk hos min diabetesykepleier. Hun foreslo at jeg burde begynne å bruke trening for å få ned og stabilisere blodsukkeret. Det er ikke nødvendigvis bare insulin som må gjøre jobben.

Jeg har såklart ikke et mål om å bruke mindre insulin; som jeg og en annen bloggkollega snakket om, vil jo en frisk kropp frigi akkurat samme mengde insulin som vi må tilføre. Målet er derimot å stabilisere blodsukkeret, og det er først nylig at jeg har merket den nære sammenhengen mellom dette og trening.

LES OGSÅ: Dropp pulsklokka – finn treningsgleden!

Mitt eget eksperiment

Det er ikke en ukjent ting at trening senker blodsukkeret, men det er sjeldent jeg har gjort egne «eksperimenter» for å se den konkrete forskjellen det gir hos meg. Her om dagen bestemte jeg meg for å teste ut nettopp dette. Jeg gjorde det ved at jeg spiste en frokostblanding med mye karbohydrater, og fulgte med på hvordan blodsukkeret utartet seg en formiddag med og uten trening. Da jeg gjorde dette på en jobbdag, ble blodsukkeret veldig høyt på jobb. Selv om jeg satte mye insulin, var det ikke nok til å holde blodsukkeret nede.

Da jeg spiste samme frokost og satte litt mindre insulinmengde en dag jeg skulle ut på fjelltur, ble blodsukkeret kjempefint så fort jeg kom meg på fjellet. Den nære sammenhengen mellom trening og stabilt blodsukker var veldig tydelig. Og ideen om å bruke trening som et hjelpemiddel for å stabilisere blodsukkeret i hverdagen har blitt mye mer fristende for meg.

Som diabetessykepleieren min sa; det er ikke hard trening som må til. Det holder å gå en tur.

LES OGSÅ: Boost treningsgleden!

Bruker du trening aktivt for å stabilisere blodsukkeret?

#EASD2019 #DiabetesMeetUp

 

 

0/5 (0 Reviews)
Del: