Diabetesen begrenser meg ikke – Meld deg på Expert kurs

Andrea på skolen - Accu-Chek Aviva Expert
Lasse Taje Furuseth
jobber i Roche Diabetes Care hvor han er ansvarlig for blodsukkerapparater og programvare. Lasse har jobbet i Roche siden 2011.

Først synes Andrea den Ouden (20) det var stas å komme på sykehus. Etterhvert skjønte hun at livet med diabetes ville by på utfordringer, men da hun begynte å bruke Accu-Chek Aviva Expert fikk hun veldig god kontroll på blodsukkeret.

Meld deg på kurs ved å klikke her

På rom 120 på Skiringssal folkehøyskole deles hemmeligheter i sene kveldstimer. Der bor Andrea sammen med rom-venninnen Ragnhild, og på døra står det «the Las Vegas Confessional».

– Fordi det som skjer i Vegas, forblir i Vegas. Og det som skjer her inne, det forlater aldri rommet, sier Andrea og smiler lurt.Andrea på skolen- Accu-Chek Aviva Expert

Med mange nye folkehøyskole-venner, arkitekturkurs, volleyball og bordtennis – og ikke minst sene kveldstimer med hemmeligheter og venninne-prat, har hun funnet sitt pusterom. Hun har reist vekk fra Oslo der hun vokste opp, ut på landet, til folkehøyskole-liv ved Sandefjord i Vestfold.

– MORSOMT PÅ SYKEHUS

Da Andrea begynte på Skiringssal Folkehøyskole, var det ingen av med-elevene som visste at hun hadde levd med diabetes i 11 år. At hun har hatt diabetes siden hun var åtte, da foreldrene merket at noe ikke var som det skulle med den lille jenta.

– Det var like etter påskeferien da jeg var åtte. Pappa hadde sett et TV-program hvor de tok opp diabetes og så at jeg hadde mange av symptomene. Jeg husker at vi dro til fastlegen og at han sa at vi måtte dra til sykehuset med en gang. Så fortalte legene der at jeg hadde diabetes og at jeg måtte legges inn på sykehuset, forteller hun.

Selv synes åtte år gamle Andrea at det var stas å være på sykehus – for første gang, men etterhvert skjønte hun at hun ikke var som alle andre. At hun hadde en sykdom.

– Jeg syntes det var spennende for jeg hadde aldri vært på sykehus. Moren min gråt og faren min hadde en seriøs mine, men når jeg tenker tilbake nå ser jeg også et barn uten forståelse for hva som lå i vente.

– IKKE BIKINI OM SOMMEREN

I barndommen var det utfordrende å ha diabetes. Ikke fysisk, men mer psykisk. Andrea hadde insulinpumpe som gjorde at hun for eksempel ikke ville bruke bikini om sommeren eller i svømmeundervisning sammen med de andre barna, hun foretrakk badedrakt. Men nå er livet med sykdommen mye lettere. Blant annet fordi Andrea bruker Accu-Chek Aviva Expert for å måle blodsukkeret i kroppen. Hun forteller at den har forandret hverdagen; at hun nå har bedre kontroll på blodsukkeret.

– Eksperten gjør det lettere å måle blodsukkeret, jeg har mye bedre kontroll. Dét gjør at hverdagen med diabetes blir enklere, for om man ikke passer på, kan det i verste fall få fatale konsekvenser, sier Andrea.

– Men jeg har etterhvert fått ganske god kontroll. Jeg kjenner når jeg har for høyt, og når jeg har for lavt blodsukker og tilpasser hverdagen og inntaket av mat i forhold til det. Om jeg sitter i klasserommet og kjenner at jeg trenger noe raskt, hender det at jeg løper ut i kantina og sitter der og spiser sukkerbiter, legger hun til.

Opp gjennom oppveksten har Andrea fått mange rare spørsmål om sykdommen fra andre barn, og ikke alle har vært like hyggelige, men nå – på folkehøyskole i Sandefjord – lever hun godt med sykdommen.

– Det aller meste ved det å gå på folkehøyskole er utrolig bra, så å skille ut én ting er vanskelig. Men etter 13 års skolegang er det veldig morsomt å se at det finnes skoler som er morsomme også. På folkehøyskole får vi prøve ut yrker i praksis før vi velger om vi vil ta en utdannelse eller ikke. Det gir en ny motivasjon som mange har mistet etter 13 år med skole, forteller hun.

Andrea har valgt interiør- og arkitekturfag og forteller at det er et spennende og komplekst fagfelt:

– Jeg synes arkitektur er veldig spennende fordi man kan se en bygning som er enkel nok i seg selv, men samtidig vite at det ligger kjempemange timer, tanker og beslutninger bak som ikke nødvendigvis er synlige. Når man begynner å se det, får man et helt annet forhold til bygget.

Hun forteller at hun nå har kapasitet og mulighet å fordype seg i skolearbeidet hun ikke hadde som yngre, da diabetesen tok for mye fokus, men påpeker at diabetesen ikke har begrenset henne i hverdagen.

LES OGSÅ: Så ofte bør du måle HbA1c

MÅ ALLTID PASSE PÅ DIABETESENAndrea -Accu-Chek Aviva Expert

Det er noen ting jeg ikke kan bli med på grunn av sykdommen og noen opplevelser jeg går glipp av, da tenker jeg spesielt på militæret som jeg veldig gjerne ville inn i. Men i det store bildet har ikke diabetes begrenset meg. Det er mer slik at jeg har begrenset meg selv fordi jeg har diabetes, forklarer hun.

Det kjipeste med å ha diabetes, er ifølge Andrea, at det er en sykdom man må passe på til en hver tid.

Å huske på medisiner, følingsmat/drikke, batterier, legetimer, utløpsdatoer, og så videre, er krevende. Når jeg får lavt eller høyt blodsukker reagerer jeg ganske likt. Jeg får en skjelving inne i kroppen, men når jeg har lavt blodsukker føles skjelvingen urolig som om noe ille kommer til å skje. Det føles som om jeg har masse energi, men når jeg prøver å bruke den har jeg liksom ikke energi likevel. Når jeg har høyt blodsukker er skjelvingen rolig og jeg føler meg slapp og tafatt. Det er kjipt begge deler, sier hun.

Andrea forteller om en situasjon på ungdomsskolen, for noen år siden:

Vi skulle på et friidretts-arrangement på Bislett i Oslo. Jeg hadde bedt faren min om å vekke meg i god tid så jeg ikke skulle komme for sent. Jeg våknet klokken ni og skjønte ikke hvorfor han ikke hadde vekket meg, jeg skulle jo ha stått opp to timer tidligere og vært på Bislett for lengst.

Faren fortalte Andrea at han hadde prøvd å vekke henne flere ganger, men at hun bare satt seg opp i sengen og stirret på ham og ut i luften. Andrea hadde lavt blodsukker og var nær ved å besvime.

Pappa skjønte nok at noe var galt for han ville normalt ha dratt på jobb. Å ha vært tilstede et sted uten å huske noe som helst var en utrolig ubehagelig opplevelse, forteller hun.

LES OGSÅ: Loggføring – har det egentlig noe for seg?

 ANBEFALER EKSPERTEN

Andrea forteller at Accu-Chek Aviva Expert forandret måten hun satte insulin på fordi hun nå teller karbohydratene i stedet for å sette insulin-doser basert på kunnskap hun hadde memorert om forskjellige typer mat. Det har gjort hverdagen enklere og hun kan fokusere mer på andre ting. For eksempel utdanning.

Apparatet har også gjort det enklere å holde en jevn HbA1c fordi den integrerte dagboken gir en god oversikt med diagrammer som jeg kan se på apparatet. Jeg trenger ikke overføre data til en PC for å se dem.

– Kan du anbefale Expert til andre?

Ja. Den har forandret livet mitt til det bedre. Den er lett å bruke og det er enkelt å følge med på det store bildet, sier Andrea.

 

Har du også lyst til å prøve  Accu-Chek Aviva Ekspert?

Roche Diabetes Care tilbyr nå et 4- timers kurs, hvor du får Accu-Chek Aviva Ekspert, og opplæring i bruk av denne.

Introduksjonstilbud kr 100,-
Del: