Diabetes type 2 og søvnapné – som hånd i hanske? | Del 1/2

Diabetes type 2 og søvnapné – som hånd i hanske? | Del 1/2

André
André er 29 år og er i fulltidsjobb med studier ved siden av. Utdannet hjelpepleier, men jobber innenfor privat servicenæring. Fikk konstatert diabetes våren 2015, og ønsker å dele alle sidene av det å leve med diabetes, også de som kanskje ikke er så positive.
Publisert første gang: 16.12.15 | Sist redigert: 12.03.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Mange som har diabetes type 2, har noen ekstra kilo på kroppen – inkludert meg selv. Det i seg selv trenger ikke være verdens undergang, men det er når disse ekstra kiloene går ut over helsa at man bør gjøre noe med det.

Søvn-hva-for-no?

Søvnapné er en mangedelt søvnlidelse som rammer stadig flere. Det finnes mange varianter, men den mest vanlig kalles OSA – Obstruktiv Søvnapné. OSA forekommer som regel når vevet øverst i halsen blir for slapt og blokkerer for effektiv luftgjennomstrømning når man sover. Mange forbinder OSA med snorking, men snorking trenger ikke bety at man har OSA. «Alle» snorker litt, noen mer enn andre. Og enda oftere om man har drukket alkohol.

Annonse

LES OGSÅ: Diabetes type 2 snek seg inn i livet mitt

Det man derimot kan merke det på, er at man slutter å puste – noen ganger i bare kanskje noen sekunder, andre ganger i over 1 minutt. Mange går mange år uten at dette oppdages. Dette gjaldt også for meg. Ofte er det partneren som merker best på søvnløse netter, hvor du utallige ganger hiver etter pusten og har lite overskudd.

Hva har søvnapné med diabetes å gjøre?

Som nevnt i starten har mange med type 2 ofte ekstra vekt å dra på. Det samme gjelder for de som har OSA. Den ekstra vekta gjør det tyngre å puste og gjør også ofte at man er slappere i halsen enn hva som er normalt.

Jeg kan bare snakke for meg selv, men jeg vet inderlig godt at dersom jeg har en dårlig natts søvn så blir kroppen min stressa og urolig. Da våkner jeg med et blodsukker som er på helt feil ende av skalaen fordi kroppen er full av adrenalin etter å ha kjempa for pusten gjennom natten.

LES OGSÅ: Diabetes type 2 – et sjokk å få diagnosen

Annonse

Konsekvensen da er at jeg føler jeg ikke kan spise noe særlig frokost, og går gjerne til både lunsj og litt til før jeg får i meg noe annet enn kaffe. Jeg bruker ikke insulin for å regulere blodsukkeret og jeg får derfor ikke senket nivået mitt på den måten heller.

Det er nevnt at 50-60% av befolkningen som har type 2 diabetes også har søvnapné. Noen forskere mener også at søvnapné kan gi økt risiko for diabetes T2 (1).

Hvorfor er søvnapné farlig?

Én ting er at man etter dårlig med søvn faktisk ikke fungerer skikkelig dagen etterpå. Alle har vel hatt en og annen dag der de enten ikke har fått sove før alarmen nesten ringer, eller sovet skikkelig dårlig og kjenner hvor slitsomt alt er dagen etterpå.

Det som faktisk er skummelt med OSA er de følgetilstandene man kan pådra seg dersom det går ubehandlet. Mye dårlig søvn kan gi hjertesvikt, hjerneslag og høyt blodtrykk. I tillegg gir det ofte økt insulinresistens, noe som ikke er det heldigste for oss som kanskje allerede sliter med insulinresistens.

LES OGSÅ: Visste du at mange med diabetes type 2 lider av søvnapné?

Selv om OSA kanskje er et både skummelt og alvorlig tema er ikke alt bare trist. Langt derifra. Det finnes behandling som er svært effektiv og som for meg har endret livet mitt. Jeg bruker å si at jeg på sett og vis har fått livet mitt tilbake etter jeg startet med behandlingen.

Mer om det i del 2 av dette innlegget 🙂

Referanse: (1) http://www.sovnapne.no/category/sovnapne-og-folgetilstander/

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: