Melkeprodukter reduserer risikoen for diabetes

Melkeprodukter reduserer risikoen for diabetes

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 10.06.14 10:29

En ny forskningsstudie fra University of Cambridge viser at syrnede melkeprodukter som yoghurt uten tilsatt sukker reduserer risikoen for diabetes type 2 med hele 28 %. Fettfattige melkeprodukter som lettmelk eller skummet melk kan også bidra til å redusere risikoen.

Accu-Chek Guide

Sunne bakterier kan redusere risikoen

Forskergruppen som har gjennomført studien har fulgt over 4000 mennesker gjennom 11 år. De har ført kostholdsdagbok og løpende rapportert matvanene sine til forskerne.

Nå er studien klar. Forskerne mener at et daglig inntak på 80 gram yoghurt, uten tilsatt sukker er forbundet med 28 prosent lavere risiko for type 2-diabetes. For syrnede melkeprodukter generelt  er reduksjonen på 24 prosent.

– Tidligere forskning tyder på at probiotika kan redusere risikoen for en rekke sykdommer, blant annet type 2-diabetes, sier Kjeld Hermansen, førsteamanuensis ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet til Forskning.no

En av årsakene til de positive funnene er de sunne bakteriene som finnes i syrnede melkeprodukter. Når melk syrnes oppstår en bakteriekultur som er gunstig for oss mennesker. Disse bakteriene kalles probiotika. Bakteriene er blant annet med på å sikre oss en god fordøyelse og en god regulering av blodsukkeret.

Positive funn ved inntak av fettfattig melk

I tillegg til de positive effektene av å spise yoghurt uten tilsatt sukker, fant forskergruppen også ut at inntak av fettfattig melk kan redusere risikoen for diabetes type 2.

– Fettfattig melk reduserer risikoen for å legge på seg, og det gir også mindre risiko for diabetes, sier Hermansen.

Forskningen har derimot ikke avdekket den bakenforliggende årsaken til at fettfattig melk reduserer risikoen for diabetes type 2. Det kan skyldes melkeproduktets innhold av vitaminer og mineraler.

Studien avdekket at fete meieriprodukter verken økte eller reduserte risikoen for diabetes. Grensen mellom fettfattige og fettrike melkeprodukter gikk ved 3,9 % fettinnhold. I Storbritannia inneholder melk en del mer fett enn i Norge.

Tine helmelk inneholder 3,5 prosent fett og vil i denne studien derfor anses som fettfattig.

Vi vil gjerne høre din mening. Drikker du melk, og hvordan føler du at det påvirker ditt blodsukker?

Kilder: Forskning.noLink.springer.com

Accu-Chek Mobile
0/5 (0 Reviews)
Del: