17. mai og diabetes

Cathrine Haugen-Flermoe
har hatt diabetes siden hun var syv år, og jobber med diabetes.
Publisert første gang: 15.05.13 15:02

I morgen er det 17. mai. Uansett vær, feires dagen med brask og bram. Dette er dagen for utskeielser med pølser, is og brus. Hva gjør vi som har diabetes denne dagen?

Accu-Fine vitusapotek

Men før vi prater om årets fest la oss gå tilbake i tid nærmere bestemt til 1980. Dette er året hvor jeg er 7 år og får konstatert diabetes. Hvordan var 17. mai feiringen på den tiden? Den gangen fantes det ikke hurtigvirkende insulin og vi hadde ikke på langt nær det blodsukkermåleutstyret vi har i dag. Jeg kan huske at vi byttet ut brødmat med pølse (innmat var for øvrig ikke anbefalt), og det fantes sukkerfri is som hadde en litt merkelig smak og konsistens. Brusen vi hadde på markedet den gang var TAB og Pommac light (dagens ungdom har nok ikke hørt om sistnevnte). Av kaker laget bestemor en nøttebunn med kunstig søtningsstoff som fikk magen til å øke i volum. Jeg har ikke rørt nøttebunnskaker siden… Likevel minnes jeg 17. mai som en flott dag! Jeg fikk is, pølser og brus bare i litt mer begrensede mengder enn de andre barna 🙂

Tilbake til 2013 og  årets 17. mai feiring. Hvordan feirer vi som har diabetes i dag?
Slik jeg ser det er det ingen begrensninger for en fullverdig feiring. Med et vesentlig bedre måleutstyr enn tidligere og hurtigvirkende insulin fra pumpe eller penner er det enklere å holde kontroll på blodsukkeret, selv på en dag som 17. mai.

Vi oppfordrer alle til å leve som normalt. Det er ikke farlig å skeie litt ut, så lenge du sjekker blodsukkeret og holder kontroll på mengden insulin. Det å sjekke blodsukkeret er viktig, for en 17. mai feiring med høyt blodsukker som gjør deg slapp og sliten er ikke noen fest!

Så kos dere alle sammen og ha en fantastisk 17. mai feiring!

HIPP HURRA

Accu-Chek Mobile - Boots

Bilde: Stale Edstrom / Shutterstock.com

0/5 (0 Reviews)
Del: