Diabetes på reisen

Diabetes på reisen

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 13.04.13 | Sist redigert: 07.12.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Diabetes er absolutt ingen hindring for å dra ut i verden, men når man reiser med en sykdom som krever oppmerksomhet 24 timer i døgnet kan dette dra med seg utfordringer man ikke er like vant til hjemme. Spesielt når man reiser i land der engelsk kunnskaper er få, eller det meste av informasjon er på et fremmed språk.

Jeg har akkurat kommet hjem fra en veldig fin tur til Nederland, denne turen gikk heller ikke helt uten problemer.  Da jeg tok toget fra Arnhem retning Amsterdam Flyplass ante jeg fred og ingen fare. Toget skulle gå direkte. Det skulle ikke ta mer en 1,5 timer, jeg hadde passet på å ha god tid til å rekke flyet hjem. Etter omlag en time skjer det; toget stopper, det snakkes Nederlandsk over høyttalerene og lysene blir skrudd av i vognen.

Annonse

Uventet stopp

Jeg sitter igjen uten noen forståelse av hva som akkurat har skjedd.
Etter ett par turer fram og tilbake på perrongen finner jeg en konduktør. Toget kan ikke kjøre videre denne veien på grunn av snø, han sier det mest sannsynlig kommer et nytt tog på en annen skinnegang om en halvtime. Litt stresset går jeg fram og tilbake på perrongen til toget kommer. Jeg setter meg på toget, men føler meg med ett klam. Her kommer utfordringen med diabetes på reisen inn.

Jeg måler blodsukkeret, 3,0. Jeg får i meg noe av maten jeg har pakket for turen og alt går etter dette som planlagt.

Dette bør man huske på reisen

Utenom denne opplevelsen har jeg hatt en innholdsrik tur til Nederland. Et meget rolig og fint land med fantastisk arkitektur spesielt i Amsterdam. Et livlig utemiljø og hyggelige priser er også noe som definitivt gjør at jeg skal reise tilbake.

Når man reiser med diabetes er det selvfølgelig mye som må huskes, derfor har jeg laget en liste med ting som er viktig å huske når man skal ut på tur.


Før reisen:

  • Pakk med deg mer utstyr enn det du trenger på turen. Når jeg pakker for utenlandsreiser tar jeg med meg dobbelt opp av alt, jeg legger et sett i håndbagasjen og et i bagasjen som blir sjekket inn. Dette sikrer at du har med deg utstyr uansett om noe skulle skje med bagasjen.
  • Insulin som skal fraktes i bagasjerommet på flyet bør pakkes i noe som stenger kulde ute, for eksempel en ullsokk, for å unngå at insulinet fryser.
  • Det er viktig å sjekke at helseforsikringen din dekker behovene du kan komme over på reisen.
  • I alle land jeg har besøkt har det ikke vært nødvendig å vise dokumentasjon på at jeg har diabetes for å få med meg sprøytespisser O.L på flyet eller gjennom sikkerhetskontroller og toll. Men det kan forekomme problemer og er derfor lurt å ha med seg. Dette kan du få av din lege eller diabetessykepleier.
  •   Husk på at varmere omgivelser kan gi økt følsomhet for insulin.

På reisen:

  • I tilfelle det skulle oppstå problemer er det greit at noen av dem du reiser med vet hvordan de skal håndtere alvorlige følingssituasjoner og evt. vet hvilke symptomer du pleier å ha før føling.
  • Det har skjedd flere ganger at venner har spurt om jeg føler meg uvel og bør sjekke blodsukkeret uten at jeg har merket at jeg har føling selv, dette gir en ekstra trygghet.
  •  Pass på å ha god tid så du slipper stressende situasjoner, dette kan fort påvirke blodsukkeret.
  • Ha alltid med noe å spise, blodsukkermåler, insulin og annet utstyr.
  • Hvis du skal gå mye på turen er det lurt å ha med seg godt fottøy, spesielt hvis du har hatt diabetes lenge, for å motvirke gnagsår eller andre skader på føtter.
Er det noen som har erfaringer rundt diabetes og reise?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: