Veien til kongepokalen med diabetes – tips til treningen

Veien til kongepokalen med diabetes – tips til treningen

Håkon Johannessen
er norgesmester i triathlon og har hatt diabetes siden han var 13 år. Håkon er frilans gjesteblogger for Lev Med Diabetes.
Publisert første gang: 24.01.12 | Sist redigert: 01.12.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg har nå levd med diabetes i 5 av mine 18 år og har gjennom disse 5 årene fått en del erfaring om trening med diabetes.

Da jeg 13 år gammel fikk beskjed av legen at jeg hadde diabetes,  gikk livet i tusen knas. Jeg hadde alltid vært aktiv, hadde drevet med organisert trening siden jeg var 6 år og trodde da at jeg aldri ville kunne trene igjen. Dette var selvsagt ikke tilfellet. Takket være god hjelp fra leger og sykepleiere på Ullevål fikk jeg beskjed om at jeg burde trene og at diabetesen ikke skulle komme i veien for målet om å bli best, så lenge jeg var påpasselig med å holde blodsukkeret riktig. Men det er jo nettopp dette, kontroll over blodsukkeret. Vi som diabetikere hele tiden kjemper for og som vi aldri vil finne fasitsvaret til.

Annonse

Vant kongepokalen i triathlon

Jeg har som sagt opparbeidet meg en del erfaring gjennom disse 5 årene og kanskje mest det siste året hvor ting plutselig har gått opp for meg. Noe som førte til at jeg i august klarte å vinne kongepokalen i triathlon. Det er snakk om små enkle tips jeg har fått fra andre tidligere. Men også ting jeg burde ha skjønt mye tidligere som da plutselig har kommet som en åpenbaring og gjort at jeg har klart meg bedre på treningene og i konkurransene.

Ta mange målinger

Det første som slo meg var min konstante frykt for at blodsukkeret skulle gå for lavt under trening som da ville føre til at jeg måtte stoppe opp for å spise noe. Dette gjorde at jeg alltid la meg veldig høyt før treningene. Blodsukker så høyt som 18, som igjen førte til at treningene aldri føltes bra. Det er helt klart en fordel å ha litt høyere blodsukker, 7-10 for meg, men går det for høyt vil treningen føles dårlig og en vil heller ikke få noe ut av treningen. Mitt første og kanskje litt åpenbare tips er altså: ta mange målinger før du starter treningen så du vet om det er på vei opp eller ned og finn ut hvor DU bør ha blodsukkeret ditt før en trening.

Les mer om Håkon Johannessen’s kongepokal her!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: