Er vintermånedene ekstra ille for blodsukkeret?

Er vintermånedene ekstra ille for blodsukkeret?

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 12.01.17 | Sist redigert: 23.01.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

De lengste vintermånedene står for tur. Det betyr et par ekstra ting å tenke på. Vinterklær, vinterferie og mye annet. For min del er det helt andre spørsmål som jeg må ha klare svar på.

Annonse

Hvordan vil kulden og mørket påvirke blodsukkeret mitt? Kommer jeg til å være like aktiv og vil insulinsensitiviteten være den samme?

Hva skal jeg gjøre for å passe på at insulinet er godt oppbevart i kulden?

LES OGSÅ: Trygg insulinbehandling i kulda

Kaldt klima betyr lavere sensitivitet

Vinteren betyr lavere temperaturer i hele landet. Selv merker jeg at insulinsensitiviteten synker når gradestokken beveger seg mot null.

Derfor er det viktig at jeg måler ofte og at jeg følger med på endringer i verdiene på vinteren.

Annonse

Insulin og måleapparat har jeg alltid på innsiden av jakken. På den måten beskytter jeg begge deler for klimaet rundt oss. Insulin har for eksempel ikke godt av å bli hverken for kaldt eller varmt.

Gode sko er et must for folk med diabetes året rundt, men kanskje spesielt på vinteren, vil jeg si. Du holder varmen og unngår fuktighet.

Sjekk også føttene for tørrhet, hevelse, sår og blemmer. Dette er kanskje spesielt viktig om du har nedsatt følighet.

LES OGSÅ: Blodsukkermåling i kulda

Hold aktiviteten oppe

Når regnet fosser ned her på Sørlandet merker jeg at aktivitetsnivået synker. Jeg går for eksempel mindre ute og sitter mer stille.

Likevel kommer jeg meg på studio fordi jeg merker hvor mye det har å si på blodsukkeret mitt. Enkelte uker hvor jeg ikke trener kan jeg merke en ekstrem forskjell.

Prøv ikke være altfor bekymret for blodsukkeret og gjør så godt du kan.

Jeg vet selv hvor vanskelig det kan være å følge et strengt regime om vinteren. Men husk at litt alltid er bedre enn ingenting.

Desember og januar betyr for mange ekstra mye stress. Stress fører til at kroppen produserer mer kortisol. Økte kortisolverdier gir mer glukose i blodet og blodsukkeret øker.

Etter noen år på skole kjenner jeg godt til kombinasjonen av eksamensstress og diabetes.

Jeg kunne skrevet et helt innlegg om dette, men i korthet bør du huske dette: Stresset er der for å hjelpe deg med å prestere og for å hjelpe deg til å huske bedre.

Prøv ikke være altfor bekymret for blodsukkeret og gjør så godt du kan.

LES OGSÅ: Hva har jeg med meg på tur?

Mørketid gir mindre energi

De korte dagene med lys gjør at mange, meg selv inkludert, får mindre energi. Jeg trenger mer søvn og jeg er generelt mer sliten enn resten av året. Ta deg tid til å slappe av og lytt til kroppen.

Jeg skulle gjerne sett mer forskning på eller hørt andre sine erfaringer omkring vinterdepresjon og diabetes. Det antas at 5-10% av befolkningen påvirkes av vinterdepresjon i noen grad.

Vi vet allerede at folk med diabetes er hakket mer sårbare når det gjelder angst og depresjon og jeg lurer på om vinteren er ekstra hard på enkelte med diabetes?

LES OGSÅ: Fjellvettregler for deg med diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: