«Nå er det jeg som har kontrollen over mitt liv»

«Nå er det jeg som har kontrollen over mitt liv»

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 15.04.16 | Sist redigert: 02.01.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Helle Tronstad Larssen er 55 år og har levd med diabetes siden hun var fire. Med Accu-Chek Mobile har sykepleieren tatt kontroll over eget liv.

Helle sin diabetes ble oppdaget da hun var fire år, i 1969. Hun husker ikke mye av hvordan den ble oppdaget, men har blitt fortalt at diagnosen kom etter at hun hadde meslinger. Den gangen var det vanskeligere å ha kontroll.

Annonse

– Jeg husker at det ikke var mulig å måle blodsukker slik jeg gjør i dag, og at det var urinprøver som var måten man målte sukker-innholdet på, sier Helle.

LES OGSÅ: Følelsen av å få føling med normalt blodsukker

Foto: Roche Diagnostics

Helle er daglig på tur med hunden Bruno i Borreparken utenfor Horten. Foto: Roche Diagnostics

Henter krefter i naturen

Vi møter den aktive femtiåringen ved Borrehaugene utenfor Horten. Her ute ved de gamle viking-gravene er hun nesten hver dag for å gå tur med hunden Bruno. I den vakre Borreparken ligger Nordens største samling av storhauger fra yngre jernalder, og mellom de høye løvtrærne skimtes Oslofjorden nedenfor. Et vakkert sted å hente krefter.

– Det å være ute i naturen gir meg energi og overskudd som jeg trenger for å takle en utfordrende jobb i en hektisk hverdag. Også elsker Bruno å være her ute, hvor han kan løpe fritt, bade og leke med andre hunder, sier Helle.

Foto: Roche Diagnostics

Foto: Roche Diagnostics

Faste følgesvenner

Helle forteller at hun og hunden Bruno rett og slett elsker å være ute i naturen, men fremhever også en annen «følgesvenn»:

Annonse

– Jeg er blitt helt avhengig av Accu-Chek Mobile for å ha god kontroll på svingningene i blodsukkeret mitt. Det er det smarteste apparatet jeg har benyttet, og for meg er det blitt viktigere enn mobiltelefonen. Det er fort gjort å måle blodsukkeret og den er enkel å ha med seg over alt.

Jeg er helt avhengig av Accu-Chek Mobile for å ha kontroll på svigningene mine.

Helle Trondstad Larssen (55).

Foto: Roche Diagnostics

Både Bruno og Accu-Chek Mobile er faste følgesvenner i Helles hverdag. Foto: Roche Diagnostics

Rett i lomma gir lettere kontroll

Apparatet er lite og nett, og Helle trekker frem fordelen av at det får plass både i veska og jakkelomma. – Det er noe helt annet enn det første blodsukkerapparatet jeg kjøpte, forklarer hun. – Det kostet mer enn 5000 kroner og var ikke mulig å ha i en liten dameveske.

Helle sammenligner utviklingen av apparatene med utviklingen av mobiltelefoner:

– De fleste husker vel de store bærbare mobiltelefonene med egen bærerem som kom på åttitallet? sier Helle og smiler.

LES OGSÅ: Blodsukkermåling i kulda

Blodsukkerapparatet jeg har nå er mindre og med høyere presisjon enn de jeg har brukt tidligere. Det gir bedre kontroll over eget liv.

Helle Trondstad Larssen (55).

Unngår ubehagelige blodsukkerverdier med Accu-Chek Mobile

Heller forklarer hvordan det føles når blodsukkeret ikke er som det skal:

– Når blodsukkeret mitt er for lavt ser jeg dårlig, jeg klarer ikke å konsentrere meg, eller følge med i samtaler med andre. Jeg får en emmen smak i munnen og kan miste kontroll på armer og bein. Når jeg har høyt blodsukker blir jeg tørst, får hodepine, blir sliten, og må på toalettet hyppig. Med blodsukkerapparatet kan jeg kontrollere nivået i blodet og slipper disse ubehagelige avbrekkene i hverdagen, forteller den aktive 55-åringen.

Foto: Roche Diagnostics

Foto: Roche Diagnostics

Helle forteller at diabetesen begrenset henne i oppveksten i den forstand at det var mange rutiner som måtte følges daglig.

– Det å ikke kunne spise vanlig godteri, brus og kaker som alle andre barn gjorde, var begrensende og føltes urettferdig. Det var i denne perioden jeg også gjorde erfaringer som har bidratt til at jeg i dag ikke lar diabetesen styre meg. Nå har jeg tatt kontrollen over mitt eget liv. Det er jeg som styrer diabetesen, ikke den som styrer meg, sier Helle.

LES OGSÅ: I dag lever jeg akkurat som en som ikke har diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: