Så lite aktivitet skal til for å leve lenger

Så lite aktivitet skal til for å leve lenger

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 14.08.15 | Sist redigert: 28.06.22

At du ikke har tid er en dårlig unnskyldning. Det skal nemlig ikke mer til enn 30 minutter om dagen.

En halvtime om dagen. Det er alt som skal til for å kunne forbedre helsen. Og helsen din skal du ikke ta for gitt.

Annonse

Visste du for eksempel at hard intervalltrening er supert for de med diabetes type 2? Det viser nemlig ny forskning.

Bare 20 prosent av nordmenn over 18 år følger Helsedirektoratets anbefaling om 30 minutter daglig fysisk aktivitet.

LES OGSÅ: Har du mistet treningsmotivasjonen?

Her er Helsdirektoratets anbefalinger:

For barn og unge: Minimum 300 minutter fysisk aktivitet hver uke. Aktiviteten bør være variert og intensiteten både moderat og hard.

For voksne og eldre: De som i utgangspunktet er lite fysisk aktive vil ha en betydelig helsegevinst ved å utøve fysisk aktivitet omtrent 30 minutter av moderat til høy intensitet daglig. De bør være fysisk aktive i minst 150 minutter med moderat intensitet per uke eller minst 75 minutter med høy intensitet per uke. Eller en kombinasjon av høy og moderat intensitet.

Annonse

All fysisk aktivitet utover dette gir ytterligere helsegevinster. Legg inn et par styrketreningsøkter i uken, og du kan forvente å bygge muskler, beskytte hjertet, unngå overvekt og leve lenger. Styrketrening hjelper også svært godt på blodsukkeret.

Moderat intensitet tilsvarer aktiviteter som medfører raskere pust enn vanlig, for eksempel hurtig gange. Høy intensitet tilsvarer aktiviteter som medfører mye raskere pust enn vanlig, for eksempel løping.

LES OGSÅ: Fysisk aktivitet – kanskje den viktigste delen av min medisin

All aktivitet er god aktivitet

Dette betyr imidlertid ikke at kortere treningsøkter ikke er verdt strevet. Alle monner drar. Og all bevegelse er bra for oss.

Selv hverdagsaktivitet som å leke med barna, vaske huset, eller å gå til butikken for å handle, kan medregnes. Ja, alt som er med på å redusere stillesitting og øke aktiviteten, er positivt for helsen.

Selv med bare 10-minutters intervaller, kan trening gjøre en markant forskjell på helse og trivsel. Men de av oss som gjør trening til en del av sin daglige rutine  – uten å overdrive – høster selvsagt de største fordelene.

LES OGSÅ: Å komme i mål overvinner alt

Gå en tur – det er godt for helsa

Tror du oss ikke? Ta en kikk på dette: En 35 år lang dansk studie viste for eksempel at lett jogging et par timer i uka kan forlenge livet ditt med så mye som 6,2 år for menn, og 5,6 år for damer.

De som trener regelmessig har lavere risiko for å utvikle demens og andre typer kognitiv svikt, skriver Science Daily (2017).

Ifølge Landsforeningen for hjerte- og lungesyke kan selv det å gå tur regelmessig, og i riktige mengder, gi vel så gode fordeler som løping. Spesielt når det gjelder risikofaktorer som høyt kolesterol og blodtrykk.

Kom deg opp av sofaen!

Noen av de store forskjellene mellom stillesittende og aktive mennesker er åpenbare, som lengre levetid og et mer velfungerende hjerte.

Andre er litt mindre åpenbare som et høyere maksimalt oksygenopptak, noe som gjenspeiler at en vanlig mosjonist har økt kapasitet for utholdenhetstrening.

Uansett er det ingen grunn til å bli sittende i sofaen. Hvert skritt teller, så det er bare å ta på seg joggeskoene!

Kilder: Helsedirektoratet, Forskning.no, Science daily, LHL.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: