Accu-Chek Aviva Expert: Bolusrådgiveren som kan gi bedre glykemisk kontroll uten økning i alvorlige følinger

Accu-Chek Aviva Expert: Bolusrådgiveren som kan gi bedre glykemisk kontroll uten økning i alvorlige følinger

Avatar
blogger om friluftsliv, kosthold og trening på ingridsblogg.no. Hun har mange oppskrifter uten sukker og hvetemel, og er opptatt at en sunt og næringsrikt kosthold. Hun jobber også som guide i DNT og har lang erfaring i fjellet.
Publisert første gang: 21.11.14 | Sist redigert: 01.04.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

I forrige artikkel i denne artikkelserien presenterte vi bolusrådgiveren Accu-Chek Aviva Expert – et apparat som er nytt i Norge og som tilbyr unike egenskaper for personer på insulinpennbehandling. På grunn av at dette produktet gir nye muligheter innenfor behandling av diabetes, har det blitt utført og utføres fortsatt, studier for å undersøke effekten av en aktiv bruk i behandlingen av diabetes. Resultatene er svært positive. Her kommer en oppsummering fra noen av studiene.

Annonse

ACAvivaExpert_norsk_skjermbildeI en studie fra 2013 (Ziegler, et al.) som inkluderer 193 pasienter, var målet å undersøke om bolusrådgiveren Accu-Chek Aviva Expert kunne påvirke glykemisk kontroll og behandlingstilfredshet hos brukerne. Videre ønsket man å se om det var mulig å redusere HbA1c med mer enn 0,5% hos deltakerne. Studien gikk over 26 uker, med personer over 18 år som hadde en gjennomsnittlig HbA1c på 8,9%. Gruppen ble delt i to, hvor én gruppe (kontrollgruppen) brukte et standard blodsukkerapparat og kalkulerte bolus manuelt, mens den andre gruppen (intervensjonsgruppen) fikk Accu-Chek Aviva Expert med integrert bolusrådgiver og blodsukkerapparat for å kalkulere bolusdoser. Resultatene viste at langt flere pasienter i intervensjonsgruppen (56%) klarte målet på -0,5% reduksjon i HbA1c, sammenlignet med kontrollgruppen (34,4%).

Konklusjonen i studien var dermed at Aviva Expert kan hjelpe deg med å forbedre blodsukkeret uten en økning i alvorlige følinger.

I den største studien (Barnard, et al., 2012) som er gjortpå dette området var bakgrunnen for undersøkelsen at mange personer med diabetes ikke har intensiv nok insulinbehandling. Man mener at årsaken i stor grad kan være på grunn av frykt for følinger. Studien tok utgangspunkt i at bruk av en automatisk bolusrådgiver kunne redusere frykt for følinger og oppmuntre personer med diabetes til å oppnå bedre glykemisk kontroll. 588 brukere av Accu-Chek Aviva Expert svarte på undersøkelsen som ble sendt ut, og de som svarte hadde brukt apparatet i 4-12 uker. Resultatene viser at 76,7% av de som svarte brukte bolusrådgiveren alltid eller svært ofte. 52% svarte at frykten for følinger var redusert. 78,8% rapporterte at de følte seg mer fortrolige med beregning av insulindoser. Og til slutt svarte 89,3% at Accu-Chek Aviva Expert gjorde insulindoseberegning enkelt sammenlignet med manuell kalkulering.

Konklusjonen i studien var dermed at 9 av 10 syns Accu-Chek Aviva Expert gjorde insulindoseberegningen enklere og halvparten syns den reduserte frykten for følinger.

Det er også flere studier som støtter opp under positive effekter ved bruk av bolusrådgiveren Accu-Chek Aviva Expert, som for eksempel: (Schmidt, et al., 2012) og (Cavan, et al., 2014).

Annonse

Alt i alt kan vi derfor konkludere med at bolusrådgiveren Accu-Chek Aviva Expert kan bidra til:

  • Reduksjon i HbA1c
  • Bedre glykemisk kontroll
  • Bedre behandlingstilfredshet
  • Gjør beregning av insulindose enklere 

Alt dette oppnås uten økning av alvorlige følinger.

Status her i Norge er at det allerede er personer som har brukt Accu-Chek Aviva Expert over en periode, og resultatene også her rapporteres fra helsepersonell å være meget positive.

Dersom du har spørsmål om bolusrådgiveren kan du ringe Accu-Chek Kundesenter på tlf. 815 00 510, eller be om å bli oppringt ved å fylle ut dette skjemaet.

Bolusrådgiveren er kun tilgjengelig via helsepersonell, først og fremst på sykehus. Spør etter det hos din diabetessykepleier/lege. Apparatet bruker teststrimlene Accu-Chek Aviva Glucose, som er på blåresept.

Referanser:
Barnard Katharine [et al.] Use of an Automated Bolus Calculator Reduces Fear of Hypoglycemia and Improves Confidence in Dosage Accuracy in Patients with Type 1 Diabetes Mellitus Treated with Multiple Daily Insulin Injections [Tidsskrift]. – [s.l.] : Diabetes Technology Society, 2012. – 1 : Vol. 6.

Cavan David A. [et al.] Use of an Insulin Bolus Advisor Facilitates Earlier and More Frequent Changes in Insulin Therapy Parameters in Suboptimally Controlled Patients with Diabetes Treated with Mulitple Daily Insulin Injection Therapy: Results of the ABACUS Trial [Tidsskrift]. – [s.l.] : Diabetes Technology & Therapeutics, 2014. – 5 : Vol. 16.

Schmidt Signe [et al.] Use of an Automated Bolus Calculator in MDI-Treated Type 1 Diabetes: The BolusCal Study, a randomized controlled pilot study [Tidsskrift]. – Copenhagen : Diabetes Care, 2012. – 984-990 : Vol. 35.

Ziegler Ralph [et al.] Use of an Insulin Bolus Advisor Improves Glycemic Control in Multiple Daily Insulin injection (MDI) Therapy Patients With Suboptimal Glycemic Control [Tidsskrift]. – [s.l.] : Diabetes Care, 2013. – Published online July 30, 2013.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: