Teknologi vil forandre diabetesbehandlingen

Teknologi vil forandre diabetesbehandlingen

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 13.03.14 | Sist redigert: 01.04.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

For to uker siden testet vi fem diabetesapper som kan gjøre hverdagen enklere for deg som har diabetes.  Vår favoritt i testen var Diabetesdagboka, en app utviklet av Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin. Vi tok en prat med Eirik Årsand som er seniorforsker og hovedansvarlig for utviklingen av appen for å høre hans tanker om hvordan ny teknologi kan bedre diabetesbehandlingen.

Annonse
Diabetesdagboka

Diabetesdagboka

Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin (NST) er et av verdens ledende sentre innen forskning på telemedisin og e-helse. En av tjenestene de har lansert er Diabetesdagboka.

-Vi er i gang med flere forskningsprosjekter som baserer seg på Diabetesdagboka. Vi ønsker å finne ut hva som fungerer og hva som ikke fungerer i disse forskningsprosjektene, og deretter oppdatere appen, sier Årsand.

Diabetedagboka er foreløpig kun tilgjengelig på Google Play (for Android mobiltelefoner), men Årsand forteller at en lansering til iPhone er rett rundt hjørnet. -Planen er å kontinuerlig videreutvikle appen slik at den fungerer best mulig, både for diabetes Type 1 og Type 2, barn/ungdom, voksen og eldre, sier han.

Stadig nye digitale tjenester

Eirik Årsand, NST.

Eirik Årsand, NST.

Det lanseres stadig nye digitale tjenester som kan forbedre hverdagen for deg med diabetes. Vi er nok likevel bare i startgropen. Ny teknologi kan forandre premissene slik vi kjenner de i dag i løpet av kort tid.  Vi spurte Eirik om hvilke nye tjenester NST jobber med.

– Vårt nåværende fokus er tjenester som baserer seg på mobilteknologi. Det vil si i hovedsak tjenester som man kan kjøre på en mobiltelefon, men også trådløs tilkobling av blodsukkermålere og andre sensorer, smartklokker og kobling av slik bruker-genererte data opp mot helsetjenesten, forteller han.

Annonse

Dingsene vi omgir oss med og bruker i dag er sannsynligvis ikke de samme om 3-5 år. En sterkt voksende trend er smartklokker, hvor du kan lese e-post, surfe på nettet og også måle en hel rekke helseverdier. Eirik forteller at NST for tiden jobber med en løsning for Pebble Watch, som er en av de første aktørene på markedet innen smartklokker.

Det blir virkelig spennende å se hvordan denne utviklingen går videre og hvordan det kan gi deg som har diabetes en bedre og enklere hverdag.

Eirik forteller videre at han tror vi kommer til å få mange gode løsninger for de som har helseutfordringer som man selv kan bruke og hjelpe seg selv med. -Det er allerede mange gode eksempler på dette, utfordringen blir å gjøre løsningene enkle, men nyttige for brukerne og finne måter å integrere disse løsningene med systemene i helsevesenet, sier han.

Digitale legebesøk

I dagens samfunn hvor mer og mer skjer digitalt, er det naturlig å tenke seg at noe av kontakten vi har med helsevesenet vil flyttes over på nettet. Det er ingen grunn til å frykte at legekontorene stenger og kun blir tilgjengelig på nett, men forhåpentligvis vil det komme løsninger som gjør det enklere for deg som pasient. Vi spurte Eirik hva han tror om utviklingen innen e-helse.

Digital kontakt med lege

Digital kontakt med lege

– Jeg tror ikke pasientens kontakt med legen vil erstattes, men jeg tror man vil utvikle løsninger som vil gjøre kontakten mye mer effektiv enn den er i dag. Man vil for eksempel kunne spare pasientene for lange og dyre reiser i de tilfellene problemene kan løses ved at man i stedet overfører utvalgte data til helsevesenet og diskuterer løsninger over Internett/videokonferanse. Legene vil også kunne få mye mer detaljerte data om helseutfordringene til pasientene, og dermed vil de kunne gi bedre råd og behandling, sier han.

Ny teknologi for måling og overføring av data vil uten tvil forandre måten vi kommuniserer med legen vår og helsevesenet på. Dette er en utvikling vi vil følge videre her på Lev med diabetes.

Nytt spill for barn med diabetes

De som vokser opp i dag er omgitt av teknologi. En verden uten internett er ikke et tema, nei faktisk helt ukjent for mange. Små barn lærer seg å håndtere smarttelefoner og nettbrett nesten før de kan snakke. Slik er verden blitt, enten vi liker det eller ikke.

For at barn som vokser opp med diabetes skal få et godt liv, er det avgjørende at de får kunnskap om hvordan de håndterer sykdommen. Et av prosjektene NST jobber med er Spill og Lær med diabetesvenner. – Målet med dette prosjektet er å motivere barn og ungdom med diabetes Type 1 til bedre egenmestring, økt kunnskap om diabetes og forståelse av viktigheten av god egenbehandling. Måten vi skal gjøre det på er gjennom å utvikle et mobiltelefonbasert spill, der spillet i hovedsak skal være underholdende, men også ha en indirekte læringseffekt for brukerne. Vi tror det er viktig å treffe brukerne på sin egen «hjemmebane» , forteller Eirik.  Han legger til at Diabetesforbundet er med på utviklingen av dette prosjektet.

Hvordan blir fremtidens helsevesen?

Det er ikke godt å si hvordan tilbudet vil utvikle seg i årene som kommer, men det er liten tvil om at ny teknologi og digitale tjenester vil forandre det helsevesenet vi kjenner i dag. Avslutningsvis i intervjuet spurte vi Eirik om hvordan han tror at fremtidens helsevesen vil utvikle seg.

-Jeg tror pasientene vil vite mye mer om livsstil og helse og dermed kreve mye mer av helsevesenet i framtida, noe vi absolutt ser tendensen av i dag. Helsevesenet må derfor møte denne omstillingen med å organisere seg annerledes, f.eks. ved å lage ordninger for de som trenger raske og korte konsultasjoner, også på distanse over Internett/videokonferanse. For øvrig vil helsevesenet kunne gi bedre råd og behandling av pasientene, spesielt for de som har samlet inn informasjon om helsetilstanden sin før konsultasjonen, og vil dele dette med legene og annet helsepersonell, sier Eirik Årsand seniorforsker ved Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin.

Vi vil gjerne høre din mening. Tror du ny teknologi kan gjøre hverdagen med diabetes enklere?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: